De dracht van mijn merrie,
- bloominghorses
- 28 nov 2024
- 7 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 feb

Dit avontuur begon in 2020. Tara, mijn geweldige merrie met wie ik al zo veel beleeft had ging stilletjes aan naar de 16 jaar. En het was een droom van mij om een veulen van haar te hebben zo dat ik later als zij er niet meer is, nog altijd een stukje van haar hier bij mij op de wereld nog heb. Een droom dat velen wel hebben met hun merrie. Maar in realiteit, echt niet zo gemakkelijk als gedacht.
Ik heb eerst met verschillenden dierenartsen gesproken voor ik hier aan begon, want Tara heeft nog nooit een veulen gehad in haar leven en ik wist dat er een max leeftijd is voor het eerste veulen van een merrie want anders word het te riskant... Haar gezondheid was goed, geen fysieke klachten, kern gezond ! Maar zo als gedacht word ze wat oud voor een eerste veulen, dus kreeg ik te horen als je nog een velentje wilt is nu het moment. Eigenlijk had ik graag nog een jaar of 2 gewacht maar ik wou mijn kansen niet laten voorbij gaan en ben dus de zoektocht naar een mooie hengst voor Tara begonnen.
Een ding wist ik zeker ik wou een kopietje van Tara maar dan met vlekken. Deze combinatie was ik is tegen gekomen op het internet en ik was er weg van !
Welke hengst voor mijn merrie ?
Ik was dan een hengst tegen gekomen, een Arabier, palomino kleur met vlekken en garantie dat hij zijn vlekken patroon doorgeeft. Na wat meer op te zoeken en een lastige communicatie met de eigenaar ben ik hier maar van weg gestapt. Een natuurlijke bekapper had me laten weten dat mensen vaak Arabieren en Haflingers samen kruisen om iets meer pit te gebben in het veulen, maar waar mensen niet aan denken is dat de Haflinger een breed paard is en de Arabier een slank. Deze combinatie zorgt voor hoefproblemen, deze veulens wonden dan vaak geboren met kleine smalle hoefjes en een breed zwaar lichaam. Echt geen aangename combinatie dus.

Dankzij kennissen ben ik dan bij een kleine fokker terecht gekomen juist over de grens van Duitsland. Zij had een prachtige Paint hengst geĆÆmporteerd uit Amerika. Ook garantie op vlekken en wat ik ook heel belangrijk vond, garantie op een levend veulen. Deze is ook eentje om op te letten. Dit zorgt er namelijk voor dat als je paard bevalt, en je veulen dood word geboren of binnen de paar dagen sterft mag je hetzelfde jaar terug komen met je merrie om opnieuw te laten dekken zonder extra kosten. En let er ook op dat je een garantie hebt op dat je paard wel degelijk zwanger word want bij sommige gevallen, vooral bij inseminatie, zijn er in de prijs maar een paar staaltjes inbegrepen of periode van dekking. Is je paard niet zwanger geraakt en heb je geen garantie ? Dan mag je verwachten dat je terug een dekking/inseminatie mag betalen.
De cyclus van je merrie,
Dan begint het observeren van de cyclus van je merrie, wat niet altijd gemakkelijk is. Vooral omdat Tara niet een merrie is die echt van gedrag veranderd tijdens haar ovulatie. wanneer weet je dat je paard klaar is om te ovuleren ? Je moet de loopsheidscyclus van je paard observeren. Tekenen van loopsheid zijn bijvoorbeeld, het 'knipogen' van de vulva, regelmatig urineren, optillen van de staart en in Tara haar geval, heel plakkerig zijn naar de andere paarden toe. Bij het begin van deze cyclus is het interessant om je dierenarts te laten komen om u merrie te echograferen. zo kan je dierenarts je helpen bepalen wanneer het tijd is om naar de hengst te gaan. Eenmaal bij de hengst, worden de 2 geshowd aan elkaar om te zien of de merrie klaar is en de hengst wilt toelaten. In Tara haar geval wat het dus een dekking aan de hand. De dekking word dan een paar dagen na elkaar gedaan om de grootste kans op zwangerschap te hebben. Tara is dan 3 dagen achter elkaar gedekt geweest en ongeveer 2 a 3 keer per dag.
Eenmaal de dagen van de dekking voorbij waren en Tara duidelijk liet zien dat ze er geen zin meer in had was het tijd om naar huis te komen. Het duurt daarna ongeveer 14 dagen voor je de dierenarts terug kunt laten komen om te checken of je merrie zwanger is. Je kan er ook voor kiezen je merrie gedurende die tijd op de plek waar de hengst is te laten staan zo dat je niet over en weer moet als de dekking toch niet gelukt is. Maar ik vond het aangenamer voor mezelf en Tara dat ze terug naar huis kwam. Ik had een vreemd buikgevoel dat er iets niet klopte. Ze was nog maar een paar dagen thuis en zag ik nu dat ze terug hengstig was ?! Een paar dagen later was mijn buikgevoel bevestigde... Tara was niet zwanger. Omdat ik het te moeilijk had om haar cyclus goed te zien was mijn dierenarts een paar dagen later terug gekomen en heeft Tara hengstig gespoten. Wat ik daarvoor niet wist dat mogelijk was maar je kan dus je merrie op het juiste moment door een dierenarts een hormonen spuit geven om de ovulatie te boosten. Vrij kort daarna kon Tara terug vertrekken naar de hengst en de dekking kon terug beginnen.
Tara is terug thuis, en 14 dagen later had ik dan een bloed test laten doen om te zien of ze zwanger was en ja hoor dit keer was het raak ! De fokker heeft mij toen aanbevolen de volgende 2 weken nog niet terug te rijden met Tara en proberen er voor te zorgen dat ze niet in een te stresserende situatie komt om zeker te zijn dat de embryo zicht goed kan vast zetten.
De dracht van mijn merrie,

Het wel belangrijk dat je paard in een goed conditie blijft, want een bevalling vraagt veel energie en kracht ! ik heb dan het rijden terug opgepakt wel op recreatief gebied niet intensief, tot ongeveer 3 a 4 maand voor de bevalling ( een paard draagt ongeveer 11 maand), want dan paste mijn zadel niet meer en die bochten in de piste, werden ook moeilijk voor die dikke buik van haar. Maar we zijn wel nog dagelijks mooie wandelingen aan de hand gaan maken om toch fit te blijven. Je moet gewoon goed luisteren naar je paard op dit gebied, alleen zij kan je echt vertellen wat nog lukt en wat niet. Let ook op dat je niet zo als ik in de paniek raakt en je paard zo maar speciale granen of supplementen voor drachtige merries geeft, omdat je zo als ik bang bent dat je veulen anders niet goed groeit in de buik. Bespreek het eerst met je dierenarts voor je iets bijgeeft, want normaal gezien word er gezegd dat de dracht goed is voor paarden die gevoelig zijn aan hoefbevangenheid, dan zouden ze hier minder tot zelfs geen last meer van hebben want de overige voeding en energie gaat naar de groei van het veulen. Wel mij is het dus gelukt om Tara zonder opzet hoefbevangen te laten worden...
De laatste maand voor de bevalling, heb ik Tara op de plek gezet waar het veulen zou geboren worden. Zo kon zij wennen aan deze plek en is er niet te veel nieuw als het veulen er eenmaal is. Ik heb dan camera's geplaatst om haar op afstand te kunnen bekijken, want de meest merries wachten tot het rustig is om te bevallen.
Ongeveer een week voor ze bevallen is begon haar uier melk te produceren. Ik ben toen de PH-waarden van haar melk regelmatige beginnen testen. Dit deed ik gewoon met de hulp van test strips om het water van een zwembad te testen. Als de PH-waarden onder de 6.4 komt, is de kans heel groot dat je merrie binnen de 72 uur bevalt. Bij Tara is de PH-waarden super snel gedaald op 1 dag tijd. Uit mijn ervaring raad ik aan zo lang er niks van teken van daling is maar 1 keer per dag te testen. En bij de eerst daling van PH-waarden meerdere keer per dag te testen. De PH van Tara de avond voor haar bevalling was van 7.8 naar 7.2 gedaald. De ochtend er op was het ongeveer naar 7.0 gedaald. In de namiddag zijn haar uiers hard beginnen lekken en met momenten zelfs spuiten ( contracties misschien ?) dit is niet iets typisch bij paarden alle sinds. Op dat moment was haar PH-waarden naar de 6.8 gedaald en dit was tegen 17 uur. Rond 21:45 zag ik op de camera's dat ze de pony's weg wou jagen, ze wou alleen zijn. ik heb dan snel ingegrepen en de pony's even weg gezet achter een draadje om Tara rust te geven die ze heel duidelijk nodig had. En jawel van het moment dat ik de pony's achter draad had gezet, brak Tara haar water, het was tijd !





Veulen opkomst !
Omdat dit mijn eerste veulen was heb ik met spoed mijn dierenarts gebeld die ocharmen in de douch stond maar wist hoe laat het was als ik belde en ongelofelijk snel te plaatse was. Omdat Tara toch al even bezig was met de bevalling heeft mijn dierenarts ingegrepen en Tara even geholpen. Je moet eerste de voor hoefjes te zien krijgen en dan het neusje zo weet je dat het veulen in de juiste positie is. Heel belangrijk dat als je moet ingrijpen je niet zomaar aan de benen van het veulen trekt ! je moet in een bepaalde richting rustig mee trekken op het moment dat je merrie perst. Dit is lichtjes naar beneden toe dus richting de benen van de merrie, maar als je geen ervaring hebt met bevallingen van veulens bel zeker en vast je dierenarts ! Er kunnen andere onopgemerkte complicatie gebeuren. Als de dierenarts niet voor de bevalling is moeten komen omdat in veel gevallen het veulen er ineens staat, moet je toch sowieso je dierenarts verwittigen om te komen checken of het nageboorte er ook goed is uitgekomen en ook even het veulen te checken of alles goed gaat. Het veulen zou den tussen de 1 a 2 uur na de bevalling moeten staan, mijn veulen was na ongeveer 30 minuten, en het zou binnen de 2 uur na geboorte moeten drinken van de moeder omdat de eerste biest zeer belangrijk is ! Want hier zitten de meeste antistoffen in die het veulen nodig heeft. Voor mij en mijn ouders ws dit een heel gedoe... Tara was zo zorgzaam over haar veulen dat ze het niet uit het oog wou verliezen en de hele tijd weg draaide als die naar de uier wouw gaan. Dus hebben wij voor de zekerheid wat melk van Tara in een flesje gedaan en dit zo aan het veulen gegeven. Om dan om te beurt afwisselden op te staan om proberen te helpen het veulen zijn we te laten vinden naar zijn mama haar uiers. Geloof mij normaal gezien is dit niet zo ingewikkeld en vind het veulen dit heel snel. Bij ons was het weeral een uitzondering.

En dan is het prachtige moment aangebroken, een nieuw leven op de wereld. Voor ons, een wonder mooi hengstje genaamd Alvaro.

Comments